Συμβουλές για σωστή-ποιοτική διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Η ημερήσια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 5 τακτικά γεύματα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων.
- Συστήνονται τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και 1 μικρό πιάτο σαλάτα καθημερινά
- Σε εβδομαδιαία βάση προτείνεται : 1 φορά ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 3 κόκκινο κρέας, 1-2 φορές όσπρια και λαδερά.
- Η καθαριότητα και η τήρηση της σωστής υγιεινής των τροφίμων είναι απαραίτητα – καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
- Αποφεύγονται τα τηγανιτά, γλυκίσματα, λιπαρά, πατατάκια
- Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
- Απαγορεύονται οι εξής τροφές : συκώτι, προϊόντα συκωτιού και πατέ, τυριά Μπρι και Κάμεμπερτ, μπλε τυριά, ωμά αυγά, μαγιονέζα, μους, τρόφιμα που περιέχουν ωμό αυγό, ωμό ή μισοψημένο κρέας ή ψάρι, ξηροί καρποί, αυγά και θαλασσινά, αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό αλλεργιών, τόνος, σολομός.
- Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης.
- Αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως, αγγούρι), καθώς είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
- Συστήνεται η κατανάλωση 1,5 - 2 λίτρα υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση.
- Το συμπλήρωμα ασβεστίου να το λαμβάνεται το πρωί και το συμπλήρωμα σιδήρου πριν το μεσημεριανό.