Οι περισσότερες κυήσεις εξελίσσονται ομαλά με κατάληξη τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Υπάρχει όμως πιθανότητα μια κύηση να μην ολοκληρωθεί αλλά η ανάπτυξή της να σταματήσει και να παλινδρομήσει, πριν την 20 εβδομάδα με αποτέλεσμα την απώλεια του κυήματος. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως αποβολή. Η αποβολή στην ιατρική ορολογία χαρακτηρίζεται και ως αυτόματη έκτρωση και αφορά περίπου το 20% των κυήσεων. Η πραγματική συχνότητα των αποβολών είναι δύσκολο να καθοριστεί καθώς πολλές γυναίκες αποβάλλουν προτού μάθουν ότι είναι έγκυες θεωρώντας την κολπική αιμόρροια που έχουν ως μια διαταραχή του κύκλου τους.
Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή αποτελούν: χρωμοσωμικές ανωμαλίες, εκθεση σε ακτινοβολία, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η λήψη ναρκωτικών, προβλήματα υγείας της μητέρας (καρδιοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, ερυθρά, θρομβοφιλία), απόρριψη του εμβρύου από το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κ.α.
Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης εκλαμβάνεται ως σημάδι επαπειλούμενης αποβολής. Η κολπική αιμόρροια μπορεί να συνοδεύεται από πόνο του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος που πολλές φορές περιγράφεται ως πόνος περιόδου. Σε αυτή την περίπτωση και αφού πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για ενδομήτριο κύηση συστήνεται ανάπαυση και μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεία σε νοσοκομείο απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ χειρουργικός καθαρισμός γίνεται σε περιπτώσεις που η απώλεια του κυήματος είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.
Μια αποβολή δεν απαιτεί συνήθως κάποιο επιπλέον έλεγχο στη γυναίκα, αλλά δύο περιστατικά αποβολών και πάνω επιβάλλει διερεύνηση για το σύνδρομο των ξαθ' εξειν αποβολών.